Wintertijd - tips voor het omschakelen.

21 oktober, 2019

De wintertijd komt er weer aan.

In de nacht van zaterdag 26 okt / zondag 27 okt gaat om 3uur de klok een uur terug! Lekker lang slapen denk je dan, maar soms brengt deze verandering ook slaapproblemen met zich mee.

Met deze tips voorkom je problemen bij het omschakelen naar de wintertijd:

Ga naar buiten
Door elke dag minstens een half uur buiten te zijn, profiteer je optimaal van het daglicht. Het zorgt ervoor dat je lichaam de nodige vitamine D aanmaakt, zelfs als het bewolkt is of regent. Zonlicht geeft energie, maakt je wakker en alert. Bovendien helpt het je om je biologische klok ‘gelijk te zetten’.

Ritme
Zorg voor een vast slaap-waakritme in de dagen na het ingaan van de wintertijd. Ga op dezelfde tijd naar bed gaat en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend! Zo wen je makkelijker aan het nieuwe ritme.

Eet op tijd
Eet dagelijks op dezelfde tijdstippen. Ben je bijvoorbeeld gewend om 7.30 uur, 12.30 uur en 18.00 uur te eten, blijf dit dat doen. Ook als je meer of minder trek hebt. Zo ondersteunt je spijsvertering het nieuwe dagritme.

Slaapritueel
Volg een vast ritueel voor je gaat slapen. Ga bijvoorbeeld na het eten even in bad, doe makkelijke kleding aan, pak een boek en een kop thee, ga nog even lezen, doe wat oefeningen en ga naar bed. Deze vaste gewoontes zijn op den duur het signaal voor lichaam en geest om te beginnen aan een heerlijke nachtrust.

Beweeg!
Houd je lichaam fit en blijf bewegen. Wie overdag actief is, slaapt ’s nachts beter.  
 

terug naar vorige pagina