tel. 0161 700227
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Reuma komt op alle leeftijden voor, er zijn ook kinderen met een vorm van reuma. Bijna 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen.
Vormen van reuma die in de praktijk gezien worden en behandelbaar zijn: Artrose, Osteoporose, Fibromyalgie, Bechterew, Hypermobiliteit, Reumatoïde artritis en het syndroom van Tietze.
Bij artrose verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Soms verdwijnt het helemaal. De botten schuren hierdoor over elkaar, wat veel pijn veroorzaakt. Veel over de oorzaken van artrose is nog onbekend. Men weet alleen dat het een samenspel is van factoren: erfelijkheid, zware arbeid of intensief sporten, overgewicht en ook als gevolg van een andere vorm van reuma.
Artrose is géén verouderingsproces. Artrose is een reumatische ziekte die op zichzelf voorkomt, maar ook kan ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruitgaat en wordt dunner en zachter. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen. De aandoening komt relatief vaak voor, ongeveer één miljoen mensen in Nederland hebben artrose.
In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is, maar dat is niet het geval. Genezen lukt niet, maar er is wel degelijk iets aan te doen.
De oefentherapeut kan u helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Ook leert de therapeut u een goede lichaamshouding en handige bewegingsstrategieën aan, zo leert u hoe u het beste met uw pijn kunt omgaan.
Osteoporose, ofwel botontkalking, is het brozer worden van je botten. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Eén op de drie vrouwen boven de 60 jaar heeft last van botontkalking. Bij mannen boven de 60 is dit één op de zeven. Osteoporose is niet hetzelfde als artrose. Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht slijt.
Botontkalking op zichzelf geeft geen klachten. Wel loop je een hoger risico om een bot te breken, bijvoorbeeld bij een val. Vooral polsbreuken en een gebroken heup komen vaak voor bij mensen met botontkalking. Ook kunnen de rugwervels gaan inzakken waardoor je kleiner wordt en krommer gaat lopen. Het gebeurt maar zelden dat je pijn hebt door botontkalking, maar ingezakte rugwervels kunnen soms wel pijnklachten of uitvalsverschijnselen geven. Te weinig lichaamsbeweging is één van de factoren die de kans op osteoporose vergroot.
Fibromyalgie betekent letterlijk "pijn in bindweefsel en spieren". Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In hun lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers, matige beweging en rust.
De oefentherapeut begeleid u in het zo goed en gunstig mogelijk omgaan met fibromyalgie.
Heeft u vragen over reumatische aandoeningen? Neem voor meer informatie over reumatische aandoeningen gerust contact op met évanie uit Breda!