tel. 0161 700227

Heup-, knie- en voetklachten

Heup-, knie- en voetklachten kunnen het gevolg zijn van artrose, osteoporose en standsafwijkingen.

Artrose

Bij artrose verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Soms verdwijnt het helemaal. De botten schuren hierdoor over elkaar, wat veel pijn veroorzaakt. Veel over de oorzaken van artrose is nog onbekend. Men weet alleen dat het een samenspel is van factoren: erfelijkheid, zware arbeid of intensief sporten, overgewicht en ook als gevolg van een andere vorm van reuma.

Artrose is géén verouderingsproces. Artrose is een reumatische ziekte die op zichzelf voorkomt, maar ook kan ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruitgaat en wordt dunner en zachter. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen. De aandoening komt relatief vaak voor, ongeveer één miljoen mensen in Nederland hebben artrose.

In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is, maar dat is niet het geval. Genezen lukt niet, maar er is wel degelijk iets aan te doen.

De oefentherapeut kan u helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Ook leert de therapeut u een goede lichaamshouding en handige bewegingsstrategieën aan, zo leert u hoe u het beste met uw pijn kunt omgaan.

Osteoporose

Osteoporose, ofwel botontkalking, is het brozer worden van je botten. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Eén op de drie vrouwen boven de 60 jaar heeft last van botontkalking. Bij mannen boven de 60 is dit één op de zeven. Osteoporose is niet hetzelfde als artrose. Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht slijt.

\r\n

Botontkalking op zichzelf geeft geen klachten. Wel loop je een hoger risico om een bot te breken, bijvoorbeeld bij een val. Vooral polsbreuken en een gebroken heup komen vaak voor bij mensen met botontkalking. Ook kunnen de rugwervels gaan inzakken waardoor je kleiner wordt en krommer gaat lopen. Het gebeurt maar zelden dat je pijn hebt door botontkalking, maar ingezakte rugwervels kunnen soms wel pijnklachten of uitvalsverschijnselen geven. Te weinig lichaamsbeweging is één van de factoren die de kans op osteoporose vergroot.

Standsafwijkingen

Standsafwijkingen zijn in sommige gevallen aangeboren, maar standsafwijkingen kunnen ook ontstaan door verkeerde houding- of beweeggewoonten. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld een disbalans tussen bepaalde spieren die vervolgens pijnklachten gaan geven. Tevens worden gewrichten door standsafwijkingen onjuist belast waardoor diverse klachten kunnen ontstaan.

Er bestaan diverse standsafwijkingen van bijvoorbeeld de voeten, heupen (heupdysplasie) en de rug (scoliose). Hierdoor kunnen allerlei verschillende klachten ontstaan. De oefentherapeut helpt u bij deze klachten, ook wanneer u hiervoor hulmiddelen (zoals zooltjes of braces) gebruikt. Er zal m.n. gekeken worden naar de manier waarop u de gewrichten gebruikt en belast en u leert hoe dit beter kan. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan het behouden van de mobiliteit en spierkracht waardoor het algehele functioneren verbeterd.

Meer informatie over heupklachten, knieklachten en/of voetklachten?

Heeft u vragen over heupklachten, knieklachten en/of voetklachten? Neem voor meer informatie over heupklachten, knieklachten en/of voetklachten gerust contact op met évanie uit Breda!