tel. 0161 700227

Rug- en bekkenklachten

U kunt bij évanie terecht voor de behandeling van rug- en bekkenklachten zoals Split, Ischias, Hernia en bekkeninstabiliteit.

Spit

Spit (ook wel lumbago genoemd) is een a-specifieke lage rugklacht zonder direct aanwijsbare oorzaak, die wel veel klachten kan geven. Het is een reactie van spieren op overbelasting. Bij spit schiet de pijn bij een bepaalde beweging ineens in de rug. De pijn is heftig en kan doortrekken naar de bovenbenen. Je kunt letterlijk krom staan van de pijn. Spit is de meest voorkomende maar minst ernstige vorm van rugpijn.

Klachten die aanwezig zijn:

  • pijn aanwezig in de lage rug
  • pijn kan daarbij aanwezig zijn in de billen, dijen en bovenbenen. alles boven de knie.
  • moeite met normaal bewegen van de lage rug
  • stijve en gespannen spieren van de lage rug

Spit wordt veroorzaakt door verkramping van de rugspieren. U kunt dit opeens krijgen door een verkeerde beweging of te snel overeind komen. Het kan ook langzamer ontstaan, doordat u niet op uw houding let, vaak lang moet zitten, zwaar lichamelijk werk hebt of te veel stress en spanning.

Houding- en beweegadviezen door een oefentherapeut zijn bij spit-klachten essentieel omdat hiermee de veroorzakers van spit-aanvallen aangepakt worden. Op termijn kan spit namelijk schade aanrichten aan de onderrug en dit kan leiden tot instabiliteit.

Ischias

Ischias is een uitstralende zenuwpijn in de bil en/of het been, ook lumbaal radiculair syndroom genoemd. De pijn ontstaat door een irritatie of ontsteking van één of meer zenuwwortels op de plaats waar deze zenuwwortels uit het ruggenmerg ontspringen. De oorzaak kan liggen in een acute ontwrichting van wervelkolom zoals bij een ernstige spit, maar ook bij langdurige rugklachten kunnen zenuwwortels geïrriteerd of ontstoken raken door zwelling en/of structuurverandering in de tussenwervelschijven.

Het belangrijkste kenmerk van ischias is een uitstralende pijn naar één bil of been. Ischias varieert van een licht zeurende pijn in de bil tot hevig stekende pijn in de bil en het been. Ischias begint vaak in de bil en wanneer aandoening verergert, dan breidt de pijn zich naar het bovenbeen en vervolgens naar de kuit en de tenen.

Naast pijn in het been kun je ook andere klachten ervaren zoals een doof gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook ervaren veel mensen spierkramp in het been. Heel soms straalt de pijn uit naar twee benen, maar in de meeste gevallen ervaren mensen pijn in één been.

Na het ontstaan van ischias hebben veel mensen moeite om van houding te veranderen bijvoorbeeld als je een tijdje gezeten hebt en je wilt opstaan. Vaak is in beweging komen pijnlijk. Ook lang zitten is vaak pijnlijk vooral in de auto. Hoesten, niezen en onverwachte bewegingen kunnen ook erg pijnlijk in het been of in de rug zijn. Huishoudelijke taken zoals lang staan in de keuken of strijken, slenteren in de stad en bukken, tillen, tuinieren, fietsen tegen wind kan de uitstralende pijn verergeren.

De oefentherapeut geeft u oefeningen, tips en adviezen waardoor u weer goed in beweging kunt komen zonder pijnklachten en/of beperkingen.

Hernia

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi ofwel: HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw of op het ruggenmerg drukken, waardoor pijnklachten of uitvalsverschijnselen kunnen ontstaan, zoals verlammingen, tintelingen en/of gevoelsverlies. Hernia's kunnen overal in de wervelkolom voorkomen. Het meest frequent zijn de hernia's onder in de rug (met uitstraling naar de benen), gevolgd door die in de nek (met uitstraling naar de armen). De verhouding rug : nek is ongeveer 7 op 1.

Bij het vermoeden van of bij het blijken van een (beginnende) hernia wordt u door de neuroloog vaak naar de oefentherapeut verwezen. Gedoceerd blijven bewegen, specifieke oefeningen doen en houdingscorrecties dragen bij aan een snel en vaak ook volledig herstel van uw herniaklachten. Een operatie kan hiermee voorkomen worden.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit komt veel voor bij zwangere vrouwen of vrouwen die pas bevallen zijn. Maar ook bij mannen en niet-zwangere vrouwen kan bekkeninstabiliteit ontstaan. Bij zwangere vrouwen ontstaan klachten door het weker worden van de banden en het versoepelen van de bekkengewrichten. Daarnaast kunnen de klachten ook ontstaan door een verslapping van de dwarse en schuine buikspieren. Verder kunnen klachten ook het gevolg zijn van een val of ongeluk.

De klachten van bekkeninstabiliteit verschillen per patient, hieronder de meest voorkomende klachten:

  • pijn in de onderrug, stuitje, buik, zij- of achterkant van het bovenbeen, liezen of schaambeen
  • klachten bij traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel en wandelen
  • pijn bij schokkende bewegingen, bijvoorbeeld rijden of fietsen over een hobbelige weg
  • toename na een dag met veel activiteiten
  • het niet meer op 1 been kunnen staan
  • startpijn bij bewegen en vermoeidheid

Meer informatie over rugklachten en/of bekkenklachten?

Heeft u vragen over rug- en bekkenklachten? Neem voor meer informatie over rug- en bekkenklachten gerust contact op met évanie uit Breda!