tel. 0161 700227

Neurologische klachten

U kunt bij évanie terecht voor de behandeling van hernia en rediculair syndroom.

Hernia

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi ofwel: HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw of op het ruggenmerg drukken, waardoor pijnklachten of uitvalsverschijnselen kunnen ontstaan, zoals verlammingen, tintelingen en/of gevoelsverlies. Hernia's kunnen overal in de wervelkolom voorkomen. Het meest frequent zijn de hernia's onder in de rug (met uitstraling naar de benen), gevolgd door die in de nek (met uitstraling naar de armen). De verhouding rug : nek is ongeveer 7 op 1.

Bij het vermoeden van of bij het blijken van een (beginnende) hernia wordt u door de neuroloog vaak naar de oefentherapeut verwezen. Gedoceerd blijven bewegen, specifieke oefeningen doen en houdingscorrecties dragen bij aan een snel en vaak ook volledig herstel van uw herniaklachten. Een operatie kan hiermee voorkomen worden.

Radiculair syndroom

Met een radiculair syndroom wordt een syndroom van de wortel van een zenuw bedoeld. De zenuwwortel is de oorsprong van een zenuw, nabij de uittreedplaats uit het ruggenmerg. Wanneer deze zenuwwortel wordt geïrriteerd en/of afgeklemd, ontstaat er wortelirritatie en mogelijke zenuwafklemming.

Zenuwafklemming geeft bijvoorbeeld;

  • uitval van gevoel (sensibiliteit);
  • uitval van reflexen (spierreflexen);
  • uitval van kracht (motoriek);

De oefentherapeut geeft u oefeningen, tips en adviezen waardoor u weer goed in beweging kunt komen zonder pijnklachten en/of beperkingen. Voor meer informatie over een lumbaal radiculair syndroom, ofwel ischias, kunt u verder lezen onder Rug- en bekkenklachten.

Meer informatie over neurologische klachten?

Heeft u vragen over neurologische klachten? Neem voor meer informatie over neurologische klachten gerust contact op met évanie uit Breda!