tel. 0161 700227

Scoliose behandeling

Sinds 2013 is évanie gespecialiseerd in de behandeling van scoliose. Er wordt gewerkt volgens de driedimensionale scoliose behandeling methode. Houdingsafwijkingen komen voor bij jong en oud. Soms ligt alleen een persoonlijke voorkeursstand ten grondslag, maar in andere gevallen kan ook een groeistoornis of ziektebeeld de oorzaak zijn van een houdingsafwijking.

Wat is scoliose?

Scoliose behandeling BredaEen scoliose is een zijwaartse kromming van de rug en kan zich in de bovenrug, middenrug en onderrug bevinden. Er zijn verschillende vormen van scoliose te onderscheiden, een S-scoliose en een C-scoliose.

De bocht waar de scoliose begonnen is ontstaat doordat de wervels ter plaatse aan één kant smaller zijn waardoor de wervelkolom naar één kant overhelt. Dit gaat vrijwel altijd gepaard met een draaiing van de wervels en ribben waardoor aan één zijde van de rug een bolling (gibbus) ontstaat.

Behandeling van scoliose

Hoe ernstig de scoliose is kan worden vastgesteld aan de hand van een röntgenfoto. De scoliose wordt gemeten en in graden uitgedrukt.

Voornamelijk in de puberteit treedt vaak snelle progressie op. Het is daarom belangrijk een scoliose vroegtijdig op te sporen en te proberen het proces af te remmen door middel van therapie of in ernstigere gevallen in combinatie met een corset/brace. Hoe milder de scoliose is en blijft, des te minder kans er is op (aan de scoliose-gerelateerde) klachten op latere leeftijd.

In het onderzoek wordt gekeken naar massaverplaatsingen van de rug bij voorover buigen, hierdoor kan het verloop van de scoliose bepaald worden. Verder wordt er o.a. gekeken naar de bewegingsmogelijkheden van de rug, heupen, nek en schouders, spierkracht, en er wordt een analyse gemaakt van dagelijkse houding- en beweeggewoonten.

Een succesvolle scoliose behandeling bestaat uit:

  • Het maken van een bewegingsanalyse van de wervelkolom zodat kan worden geoefend tegen de scoliose en torsie in, de 3-dimensionale behandelwijze
  • Het aanleren van een optimale houding
  • Het versterken of ontspannen van spieren waardoor de asymmetrie verminderd wordt
  • Het soepel maken en/of houden van de wervelkolom zodat deze niet verstijft
  • Het ontwikkelen van lichaamsgevoel zodat de patiënt zelf in staat is zijn scoliose zoveel als mogelijk is te corrigeren
  • Het regelmatig onderzoeken en controleren van de cliënt/scoliose

Meer informatie over scoliose behandeling?

Heeft u vragen over scoliose behandeling? Neem voor meer informatie over scoliose behandeling gerust contact op met évanie uit Breda!