tel. 0161 700227

Nek-, schouder en armklachten

U kunt voor behandeling terecht met klachten zoals CANS/RSI, nekhernia, tennis- golfers elleboog, whiplash en verhoogde spierspanning.

CANS/RSI

Klachten kunnen beginnen met stijfheid in armen en handen, tintelingen in de vingers of een raar, zwaar en vermoeid gevoel in de armen, nek en schouders. Dit kan leiden tot pijn, krachtvermindering, coördinatie problemen en gevoelsstoornissen. Wanneer daar niets aan wordt gedaan, bestaat de kans op RSI. Tegenwoordig wordt hier ook de term CANS (Complaints of the Arms, Neck and/of Shoulder) voor gebruikt. Iemand met CANS kan ernstig beperkt worden in het dagelijks functioneren. Niet alleen fysiek, maar ook maatschappelijk en psychisch. Het verraderlijke van CANS is dat het heel geleidelijk ontstaat. Wie te lang in een verkeerde houding zit, staat of werkt en mensen die hoge werkdruk ervaren lopen de meeste risico's.

Voorbeelden van ‘risicovolle' beroepen zijn: beeldschermwerkers, caissières, kappers, koks, lopendebandmedewerkers, tandartsen, bouwvakkers en (beroeps)musici.

Nekhernia

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi ofwel: HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw of op het ruggenmerg drukken, waardoor pijnklachten of uitvalsverschijnselen kunnen ontstaan, zoals verlammingen, tintelingen en/of gevoelsverlies. Hernia's kunnen overal in de wervelkolom voorkomen. Het meest frequent zijn de hernia's onder in de rug (met uitstraling naar de benen), gevolgd door die in de nek (met uitstraling naar de armen). De verhouding rug : nek is ongeveer 7 op 1.

Bij het vermoeden van of bij het blijken van een (beginnende) nekhernia wordt u door de neuroloog vaak naar de oefentherapeut verwezen. Gedoceerd blijven bewegen, specifieke oefeningen doen en houdingscorrecties dragen bij aan een snel en vaak ook volledig herstel van uw herniaklachten. Een operatie kan hiermee voorkomen worden.

Tennis elleboog

Een tenniselleboog ontstaat door overbelasting van de spieren van de arm die hun peesaanhechting aan de buitenste elleboogknobbel hebben. Door overbelasting ontstaat een ontsteking van de pezen, meestal is dit is het gevolg van te vaak een bepaalde beweging maken. Het gaat dan om een combinatie van een grijpbeweging met de hand en een draaibeweging van de onderarm. Bijv. een sleutel in het slot omdraaien, het geven van een hand, een doek uitwringen of het heffen van een zwaar voorwerp. Omdat deze beweging vaak voorkomt bij tennissen wordt deze klacht een tenniselleboog genoemd.

Golfers elleboog

Een golfers elleboog ontstaat net als een tenniselleboog door overbelasting, door zwaar tillen of verkeerd bewegen vanuit de pols. Dit geeft een ontsteking aan de binnenzijde van de elleboog. Een golferselleboog komt niet alleen voor bij golfers, het ontstaat ook bij andere sporten en beroepen. De klachten worden opgewekt bij het buigen van de vingers en tegelijkertijd de pols bewegen in de richting van de handpalm. Onderhands iets oppakken doet klachten opwekken.

Whiplash

Een whiplash is een letsel aan de nek en/of rug ten gevolge van een ongeval of andere plotselinge gebeurtenis waarbij het hoofd krachtig voor en achteruit bewogen wordt. Meestal wordt een whiplash opgelopen bij kop-staartaanrijdingen met auto's, waarbij de bestuurder/passagier van de voorste auto kans heeft op whiplash letsel.

Verhoogde spierspanning

Verhoogde spierspanning in de nek- en schouderspieren ontstaat vaak door een combinatie van een verkeerde (werk)houding, stress en spanning. Verhoogde spierspanning van de nek- schouderspieren lijdt tot nek- schouderklachten, maar ook hoofdpijnklachten en pijn in de armen kunnen hieruit voort komen. Bij évanie leert u de spierspanning d.m.v. oefeningen en houdingscorrecties verminderen. Als extra ondersteuning wordt veelal sportmassage toegepast voor een optimaal en snel resultaat.

Meer informatie over nek-, schouder en armklachten?

Heeft u vragen over nek-, schouder en armklachten? Neem voor meer informatie over nek-, schouder en armklachten gerust contact op met évanie uit Breda!