tel. 0161 700227

Sandra, 39 jaar, Hyperventilatie & Houding

12 september, 2016

Fanatiek hardlopen, met bij elke wedstrijd weer een nieuw PR…
Vier groepslessen in de week…
1 Pilatesles…
En de signalen van je lijf niet herkennen…
Vergeten dat herstel ook belangrijk is…
Dan gaat het een keer mis, zoals bij mij.

In april 2015 kreeg ik een fikse, langdurige hyperventilatieaanval op de sportschool, ineens…. zonder dat ik het voelde aankomen. Niet leuk, eng en je waant je in een andere onbewuste wereld. Op aanraden van Karin van Club Pellikaan, kwam ik bij Stephanie terecht om te starten met ademhalingstherapie. Bij de eerste test bleek al snel dat het niet alleen een kwestie was van goed ademen, maar ook een houdingsprobleem. Mijn schouders zaten zowat in mijn oren of veel te ver naar voren en mijn buikspieren (welke??) deden niet mee in het dagelijks leven of bij het sporten.

Samen met Stephanie heb ik een behandelplan opgesteld waarin we gingen werken aan mijn ademhaling, mijn schouderstabiliteit en mijn rompspieren. Ik moest aan de bak! Na elk consult kreeg ik oefeningen mee die in een schriftje geschreven werden met mooie tekeningetjes. Huiswerk! Stephanie controleerde bij het volgende consult of het beter ging en ik de oefeningen op de juiste manier uitvoerde. En als iets niet duidelijk was, legde ze het gewoon nog een keer uit. Dat was erg prettig, omdat je meteen gecorrigeerd wordt en weet of je op de goede weg bent. De combinatie met pilates heeft me hierin ook erg geholpen.

Het werd een enorme ‘struggle’ met veel ups en downs, omdat het ook tijdens het sporten lang niet altijd goed ging. Gas terug dan maar weer en weer opnieuw gaan bouwen. Stephanie heeft me hierin erg goed begeleid, bood altijd een luisterend oor en had de tissues paraat voor de tranen als het nodig was. Juist dit persoonlijke contact met veel aandacht voor mij als patiënt vond ik erg prettig.

Uiteindelijk ben ik anderhalf jaar bezig geweest omdat er zoveel moest veranderen, maar het heeft me heel veel opgeleverd. Stephanie heeft me bewust gemaakt van de juiste lichaamshouding, met daarbij de juiste ademhaling. En ervoor gezorgd dat er in mijn houding heel veel veranderd is, waardoor ik veel relaxter in het leven sta. Mijn score op de hyperventilatietest was bij het eindconsult gezakt van 29 naar 17, waardoor ik nu wel uitkwam in de ‘safe’ zone.

Ik loop weer hard, volg weer groepslessen, maar met een andere mindset. Mijn ademhalingsoefeningen doe ik nog steeds elke dag voor ik naar bed ga. Ik ben er nog niet, maar wel op de goede weg! Dankzij Stephanie. De ritjes van Tilburg naar Breda had ik er graag voor over. Stephanie, bedankt voor alles. Zonder jouw was ik niet zo ver gekomen!

Mijn ervaringen met évanie zijn dus heel erg goed! Professionele aanpak, heldere en duidelijke uitleg uit wat het plan is en wat de oefeningen zijn en met aandacht voor de patiënt: standaard eerste vraag bij een consult: ‘Hoe gaat het met je?’ En dan mag je als antwoord niet alleen ‘goed’ zeggen… : )

Groetjes, Sandra

terug naar vorige pagina