tel. 0161 700227

Yvonne, 57 jaar. Osteoporose

04 mei, 2012

Vanwege osteoporose (botontkalking) ben ik terecht gekomen bij Paramedisch Centrum Heksenwiel. In eerste instantie bij de fysiotherapie.  Na een paar behandelingen bleek dat voor mij niet te werken en ben ik gaan uitzoeken welke vorm van bewegingstherapie wel zou kunnen aanslaan.

Dat bleek Cesar oefentherapie te zijn. Je leert hierbij je bewegingen te analyseren en krijgt gerichte adviezen om een verkeerd aangeleerde houding te verbeteren. Bij de intake wordt een vragenlijst aan je voorgelegd, waarin je kunt aangeven welke activiteiten je aankunt en welke blokkades/pijnervaring je dagelijks leven belemmeren. Aan de hand van een behandelplan en het opstellen van doelen ga je met de Cesar oefentherapeute aan de slag.

Ik kwam binnen met vrij ernstige pijnklachten en beperkingen in mijn bewegingapparaat. Ik slikte iedere dag pijnstillers, omdat ik anders niet kon functioneren. Inmiddels kan ik alle activiteiten weer aan; zelfs zonder pijnstillers! Misschien wel niet zo voortvarend als voor de osteoporose, maar ik heb geleerd mijn grenzen goed te bewaken en daarbij steeds op mijn houding te blijven letten.

De persoonlijke aandacht en adviezen, maar vooral ook het toepassen van deze adviezen hebben mij zover gebracht. Bij elke afspraak wordt geëvalueerd hoe het is gegaan sinds de vorige afspraak en wordt bekeken hoe de klachten kunnen worden aangepakt.  Er worden specifieke oefeningen gedaan samen met de therapeute, waarbij gekeken wordt of je ze correct uitvoert.  Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een oefening hoe je loopt of hoe je opstaat uit een stoel. Omdat mijn klachten vooral in de rug zaten, heb ik ook veel rugspierversterkende oefeningen gehad. Belangrijk is wel dat je met al die adviezen thuis verder aan de slag gaat.

Inmiddels is mijn therapie beëindigd, maar ik weet nu wel precies welke oefeningen ik kan doen om mijn klachten te voorkomen of te verminderen. Mijn ervaringen met Cesar oefentherapie, eerst met Monique Luijten en daarna met Stephanie Beers, zijn heel positief. Er is altijd tijd voor persoonlijke aandacht en er wordt heel goed naar je geluisterd. Ook als het even niet zo lekker gaat, ga je toch weer met nieuwe energie naar huis.

Ik heb geleerd hoe mijn lichaam in elkaar zit en kan mezelf corrigeren bij iedere beweging die ik maak. In het begin is dat heel lastig, want je moet veel dingen afleren, maar op den duur gaat het in je systeem zitten en denk je er niet zoveel meer bij na. Dat is volgens mij ook precies het doel wat  Cesar oefentherapie voor ogen heeft.

Ik ben heel blij dat ik dit heb mogen ervaren en dat ik hier de rest van mijn leven verder mee kan. Iedereen die denkt: ik kom nooit meer van mijn klachten/pijn af, kan ik aanbevelen Cesar oefentherapie te overwegen.

Stephanie, bedankt voor je geduld en alle goede adviezen.

Yvonne

terug naar vorige pagina