Zo heb je geen last van de zomertijd

25 maart, 2019

door Stephanie Beers, slaapoefentherapeut praktijk évanie

Op de laatste zondag van maart begint elk jaar de zomertijd en gaat de klok een uurtje vooruit. De zomertijd brengt lange, lichte avonden, maar soms ook slaapproblemen met zich mee. Met deze tips voorkom je problemen bij het ‘omschakelen’ naar deze fijne tijd van het jaar.

Zondag 31 maart kun je misschien nog een beetje uitslapen en merk je niet zo gek veel van de zomertijd. Ga je op een vaste tijd naar bed, dan heb je zondagavond misschien wel iets meer moeite met inslapen, omdat je een uur eerder onder de wol kruipt. Op maandagochtend rinkelt de wekker weer en moet je er ineens een uur vroeger uit. De klok geeft zeven uur aan, maar het lijkt pas zes uur. 

Hoe komt dat? Naast de wekker op je nachtkastje heb je ook een interne klok: de biologische klok. Deze wordt aangestuurd vanuit een gebied in de hersenen, de hypothalamus. De hypothalamus geeft hormonen af en reguleert de bloeddruk en lichaamstemperatuur. Zo zorgt je biologische klok ervoor dat allerlei processen in je lichaam volgens een vast ritme verlopen. Bijvoorbeeld je hartslag, de menstruatiecyclus bij vrouwen, maar ook het slaap-waakritme.

Je biologische klok heeft licht nodig om in de pas te blijven lopen. Hierbij spelen allerlei hormonen een rol. Zo produceert de pijnappelklier als het donker is het hormoon melatonine, wat je slaperig maakt. Licht remt de productie van melatonine juist af. Licht stimuleert bovendien de aanmaak van cortisol en adrenaline, hormonen die je wakker en alert houden.

 

Vergelijk het met een mini-jetlag

Maak je een lange vliegreis naar een andere tijdzone, dan kun je te maken krijgen met een jetlag. Je biologische klok moet zich dan aanpassen aan de lokale tijd en dat duurt een paar dagen. In de tussentijd kun je last hebben van vermoeidheid, concentratie- en slaapproblemen en je gedesoriënteerd voelen. Hetzelfde gebeurt bij het ingaan van de zomertijd, maar dan op kleinere schaal omdat het verschil maar één uur is.

De meeste mensen zijn binnen een paar dagen gewend aan de zomertijd, maar sommigen slapen nog weken slecht. Vooral avondmensen hebben aanpassingsproblemen, zo bleek uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Waarom dat zo is, is nog niet bekend.

 

Tips

Ben jij zo iemand die door de zomertijd ’s ochtends niet uit bed kan komen en ’s avonds naar het plafond ligt te staren? Probeer de volgende tips:

1. De snooze-knop lonkt, maar van een beetje verder dutten, word je echt niet fitter. Als je uitslaapt, stel je de aanpassing van je biologische klok alleen maar uit. Meteen opstaan dus.
2. Doe meteen de gordijnen open, maak een ochtendwandelingetje of ga direct buiten sporten als je daar tijd voor hebt.
3. ’s Avonds kun je het beste het licht zo veel mogelijk buitensluiten, zodat je lichaam melatonine gaat aanmaken. Verduisterende gordijnen kunnen helpen. Ook kunstlicht houd je uit je slaap, dus dim de lichten en kijk vlak voor je naar bed gaat niet meer naar je tv, tablet of telefoon. 
4. Vind je vooral die eerste maandagochtend in de zomertijd lastig, sta dan op zondag alvast extra vroeg op. Dan kan je biologische klok wat eerder beginnen met aanpassen.
5. Bij jonge kinderen die moeite hebben met inslapen door de zomertijd, kun je een paar dagen eerder al beginnen met het verzetten van de bedtijden. Breng ze steeds een kwartiertje vroeger naar bed, dan is de overgang minder groot.

Wil je hulp bij het oplossen van je slaapproblemen?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 06-20142541. 
Daarnaast vind je hier al wat meer informatie over slaapoefentherapie.

 

zomertijd

terug naar vorige pagina